Over de ROVI-studie

Doel van de ROVI-studie

Sinds 2024 kunnen baby’s in Nederland een vaccinatie tegen het rotavirus krijgen via het Rijksvaccinatieprogramma. Het Centrum Infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) doet onderzoek naar de invoering van deze vaccinatie.

Met de ROVI-studie onderzoekt het RIVM wat het effect is van vaccinatie tegen rotavirusinfectie op het aantal ziekenhuisopnames en bezoeken aan de Spoedeisende Hulp. Dit doen we door kinderen die met maag-darmklachten opgenomen worden in het ziekenhuis of naar de Spoedeisende Hulp gaan te onderzoeken op rotavirus. Daarna kijken we hoeveel van deze kinderen een vaccinatie tegen rotavirus hebben gekregen. Ook willen we kijken we of er factoren zijn die de werking van de rotavirusvaccinatie beïnvloeden. Hierbij kunt u denken aan het hebben van een aandoening of te vroeg geboren zijn.

Wie kunnen meedoen aan de ROVI-studie?

U kunt meedoen aan dit onderzoek als uw kind met buikgriepklachten op de Spoedeisende Hulp komt of wordt opgenomen in het ziekenhuis. Alleen kinderen die zijn geboren na 1 januari 2024 kunnen meedoen aan de studie. Het maakt niet uit of uw kind gevaccineerd is tegen rotavirus of niet. We zijn op zoek naar kinderen uit beide groepen.

Hoe werkt meedoen aan de ROVI-studie?

Als u mee wilt doen, vragen wij u om u aan te melden via deze website. Bij het aanmelden vragen wij u om een vinkje te zetten waarmee u akkoord gaat met de toestemmingsverklaring. Hiermee geeft u toestemming voor het gebruik van de gegevens van uw kind voor het onderzoek.

Na het aanmelden vragen wij u om de eerste vragenlijst in te vullen. In deze vragenlijst staan onder andere vragen over de gezondheid en de buikgriep van uw kind.

In het ziekenhuis heeft u een wit doosje gekregen. Hierin zit een buisje en een instructiebrief voor het verzamelen van een beetje ontlasting van uw kind. Wij vragen u om, zo snel mogelijk, een beetje ontlasting van uw kind in het buisje te doen. En om dit op te sturen naar het RIVM in de grijze envelop. U kunt het pakket versturen via de gewone brievenbus. Er is geen postzegel nodig.

Het RIVM onderzoekt de ontlasting van uw kind om de veroorzaker van de buikgriep te bepalen. Als u wilt, kunnen de onderzoekers de uitkomst hiervan met u delen. Dit kunt u in de vragenlijst aangeven. Wat er uit het onderzoek komt, heeft géén invloed op de behandeling van uw kind.

Ongeveer twee weken na het invullen van de eerste vragenlijst ontvangt u de tweede vragenlijst. Daarin staan opnieuw vragen over de klachten van uw kind en hoe lang uw kind klachten heeft gehad.

Meer informatie

Meer informatie over het onderzoek, de verwerking van uw gegevens en uw rechten kunt u vinden in de informatiefolder.